Recept; Gerookte makreel met zoetzure komkommer

Dit keer heb ik geen recept voor jullie om op je gezicht te smeren (als je het graag wilt proberen houd ik je uiteraard niet tegen), maar om lekker op te smullen.
Ik maak een lekker voorgerecht met een beetje van 24kitchen en een beetje van mezelf.

gerecht1.2

Wil je weten hoe je deze lekkere gerookte makreelfilet klaarmaakt? Lees dan snel verder!

Wat heb je allemaal nodig?

De saus:

  • tomaat
  • knoflook
  • rode peper
  • paprikapoeder

Het groene spul:

  • azijn
  • water
  • suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • komkommer
  • veldsla

Makreelhoopje:

  • gerookte makreel
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • dragon
  • sinaasappel
  • mosterd
  • pijnboompitten

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik gek ben op alles wat zoetzuur is. Augurken, zilveruitjes, het blijft echt niet lang overeind in mijn koelkast. En ja, ik krijg vaak de vraag of ik zwanger ben als mensen de mega pot augurken in mijn koelkast zien staan.
Ook op mijn werk (culinaire catering) heb ik vaker lopen snoepen van de zoetzure komkommers, dus toen ik zag hoe je dit kan maken sprong ik een klein gat in de lucht.

zoetzuur

Om het zoetzuur te maken kook je 50 ml water met 50 ml azijn en 20 g suiker samen met de laurierblaadjes totdat de suiker is opgelost. Als dit zover is schil je met een dunschiler mooie repen van je komkommer en week je deze in het zoetzuur. En dan krijg je deze yummy stukjes komkommer:

komkommersNou wordt het tijd voor de saus die we onder de makreel hebben liggen. Als eerst gaan we de tomaat ontvellen (één tomaat is genoeg voor twee personen). Dit doe je door een kruisje in de tomaat te zetten en even in kokend water te leggen.

sausIk ontdoe de tomaat van z’n velletje en gooi deze in de keukenmachine met wat aangefruit knoflook en rode peper. Ook een lepeltje paprikapoeder gaat er doorheen en dit blend ik tot een lekkere saus. Deze saus laat ik nog wel een beetje uitlekken op wat keukenpapier zodat op het bord niet al het vocht eruit loopt.

saus5
De saus en komkommer zijn nu klaar dus blijft er maar één ding over; The Fish!
Je kunt gerookte makreelfilet kopen of zoals ik heb gedaan een gerookte vis. De hele vis is wat goedkoper, maar je moet wel zelf het vlees nog van de graat halen. No worries de ingewanden en ogen hebben ze er al voor je uitgehaald dus voor die angst hoef je het niet te laten.

makreel
Als je het vel van de vis af hebt getrokken en het vlees van de graat hebt gehaald krijg je een bakje vol vettige stukjes vis.

makreel2

Nu is het gewoon een kwestie van alle lekkere kruiden erbij te gooien. Dragon, geraspte sinaasappelschil, beetje sap van de sinaasappel, mosterd, een klein beetje olijfolie (de vis is al vrij vet van zichzelf), geroosterde pijnboompitten en uiteraard wat peper en zout.
makreel3

Mix dit goed door elkaar en dan kun je je bord opmaken met de saus, de zoetzure komkommer, een beetje veldsla en de makreelmix.

gerecht1

Tadaaa! Je yummy voorgerecht is klaar om opgegeten te worden.
De enige tip die ik nog mee zou willen geven is om rustig aan te doen met de knoflook in de tomatensaus en de kruiden bij de makreel. Anders worden het naar mijn keuze iets teveel sterke smaken.

gerecht1.2

Liefs!

Dit bericht werd geplaatst in recept, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Recept; Gerookte makreel met zoetzure komkommer

  1. Iris zegt:

    Haha, je eerste zin… Geweldig.
    Lekker recept, ga het eens proberen.

Geef een reactie op Iris Reactie annuleren