Hydratatie van binnenuit

Hoe vaak hebben we het al niet gehoord? Water is goed voor je, maar wat doet het nou allemaal precies voor je lichaam en (om in thema van mijn blog te blijven) voor je huid? Worden we echt mooier van een aantal glaasjes water meer per dag?

glass-of-water

Een aantal dagen niet eten overleven we met gemak (uh gemak? heel veel honger ja!), maar na een aantal dagen zonder water sterft ons lichaam al snel door uitdroging. Je organen drogen letterlijk uit door te weinig vocht en afvalstoffen kunnen hun weg naar buiten niet meer vinden.
De grootste afvoer van afvalstoffen vindt zijn weg langs de nieren door je urine naar buiten. Wist je dat je per dag minstens een halve liter moet plassen om alle afvalstoffen te kunnen vervoeren? En wist je ook dat je nieren wel 0,7 tot 1 liter water per uur weten te verwerken? Kleine krachtpatsers dat het zijn.
Naast dat het dus goed is om dat afval eruit te krijgen kan te weinig vocht ook zorgen voor vervelende hoofdpijnen. Je hebt het vroeger vast honderden keren gehoord thuis ‘Drink je wel genoeg?’.

Als het neerkomt op je lichaam zijn er zat feiten te vinden waarom water goed is voor je. Gaan we kijken naar wat het doet voor je huid, daar staan de feiten en fabels te ruziën om de waarheid.

Veel water drinken zou goed zijn voor je huid omdat het de verwijdering van schadelijke stoffen helpt en hiermee ook de doorbloeding van de huid stimuleert. Wat ik erg interessant vind is dat door het spoelen van deze afvalstoffen de teint van je huid egaler en mooier van kleur zou moeten worden. Als dit waar is heb ik er wel oor naar!
Amerikaanse studies wijzen echter uit dat het drinken van veel water niks zou doen voor je huid. Hè verdorie..
Aan de andere hand vond ik wel een studie van onze oosterburen die wel positief zou zijn! Dr Michael Boschmann laat weten dat 10 minuten na het drinken van water al aan te tonen is dat de huid beter wordt doorbloed, zuurstofvoorzieningen stijgen en dat de stofwisseling van de huid wordt gestimuleerd. Kijk dat klinkt alsof die extra glaasjes vocht wel zouden kunnen helpen!

Ik geloof graag in de Duitser, maar voor mij is het niet 100% duidelijk of het nu echt goed is voor mijn huid. Wel kwam ik laatst via mijn Facebookfeed op het volgende artikel; How drinking 3 litres of water a day took 10 years of my face.

WS_FEMAIL_WATER_2.jpgDeze vrouw heeft, in overleg met haar dokter, een maand lang 3 liter water per dag gedronken. Via de link kun je lezen over haar bevindingen en haar foto’s. Zoals je ziet zijn de foto’s niet precies met dezelfde belichting en dergelijke genomen, maar alsnog zien we een flink resultaat!

Of het nou allemaal zo waar is weet ik ook niet, maar ik probeer dankzij dit artikel toch echt minstens 2,5 liter water per dag te drinken. Nou zie ik er niet uit als een 50 jarige vrouw, dus zal het verschil aanzienlijk minder zijn maar toch ;). In de trend van clean eating en superfood past dit ook wel als je het mij vraagt!

Na een weekje veel water drinken valt me een paar kleine dingen wel op. Ten eerste is mijn urine een stuk lichter en plas ik zo’n 5 keer meer op een dag. Ten tweede viel me dit weekend iets op wat ik best wel een hele gunstige bijkomstigheid vind.
Na een avondje stappen word ik toch wel vaak wakker met een bonkend hoofd, gevoeligheid voor licht, enz. Zeker als ik goedkope wijn uit de stad heb lopen drinken. Laat ik deze vrijdag iets teveel van die goedkope troep te hebben gedronken, maar wonder boven wonder stond ik zaterdag op met nog niet eens de kleinste hoofdpijn.
Ik ben toch van mening dat dit komt omdat mijn vochtbalans veel hoger ligt. Alcohol onttrekt natuurlijk vocht, waardoor je die kater hoofdpijn krijgt.
Ik kan je zeggen, ik ben er meer dan blij mee 😉 Stiekem heb ik mijn zaterdag gewoon nog nuttig besteed ook!

Ik blijf in ieder geval even doorgaan met water drinken, mij bevalt het wel!
Zijn jullie na het lezen van dit artikel ook geinspireerd?!

Liefs!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hydratatie van binnenuit

  1. Interessant artikel! Ik drink zelf veel te weinig, heb nagenoeg nooit dorst. Best lastig want je krijgt er idd sneller hoofdpijn van!

    • paulienazara zegt:

      Ja het is toch echt het proberen waard! Ik heb overal waar ik kom een flesje water zijn en dwing mezelf om dan bijvoorbeeld voor de lunch al 2 flesjes gedronken te hebben. Dan zit je al op een liter! Dan is het eigenlijk echt makkelijk bij te houden

  2. Weet je of rooibos en groen thee ook mag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s